Kreta Culinair

De Kretense keuken

“De Kretense keuken is er een van een vaste basis, niet van gecompliceerde sauzen. De kracht ligt in de kwaliteit en versheid van de ingrediënten, het gebruik van kruiden en groenten en de puurheid van de smaak. En niet op de laatste plaats het overweldigende gebruik van olijfolie, het Kretens vloeibare goud!”

Na alle bezienswaardigheden te hebben gezien, is de maag aan de beurt. Genieten gebeurt immers niet enkel op een mooi strand, in een geweldige kloof of op een gezellig terrasje in een haven. Kreta heeft een heerlijke keuken!

Wat mag je niet missen?

1. Olijfolie

Olijfolie wordt vaak aangeduid als het Vloeibare Goud in Kreta. Niets wordt gekookt zonder dit goud. Vlees, salades, kazen, groenten en brood. Alles wordt ondergedompeld. Je kunt de olijven overal ruiken en de olie die ze ervan maken overal kopen. Op het hele eiland vind je olie in alle soorten en maten. Waar je in de rest van de wereld truien, magneten en andere snuisterijen als souvernir kunt kopen, heeft Kreta planken vol met olijfolie. Een perfecte souvenir voor je familie en vrienden?

2. Dakos

Dakos is een heerlijk voorgerecht (of lunch) wat typisch is voor Kreta. Tomaat, verse kaas, kruiden en (natuurlijk) olijfolie op een heerlijk paximadi brood. De olijfolie maakt het brood net zacht genoeg, zonder de knapperige bodem aan te tasten.

3. Kretense kazen

Als Nederlanders houden wij uiteraard van kaas. Gelukkig kunnen wij onze voorliefde voor dit eten voortzetten op Kreta. Praktisch al het eten heeft wel een kaas (of twee) als ingrediënt. En dat vinden wij natuurlijk heerlijk! Feta is natuurlijk overbekend en kan ook op veel plekken verkregen worden, maar er is nog zoveel meer!

De bekendste kazen zijn:

  • Anthotyros, een schapenkaas/geitenkaas die vers nog mild en zacht is, maar hard wordt naarmate het ouder wordt. Het wordt veel gebruikt over pasta gerechten.
  • Kefalotyri komt voornamelijk van schapenmelk, maar tegenwoordig wordt ook een mix van schapen- en geitenmelk gebruikt. Het is een harde zoutige kaas met een sterke ietwat vettige smaak.
  • Mizithra is een typische verse kaas van Kreta die gemaakt wordt van melk en wei van schapen- en/of geitenmelk.
  • Graviera, een klassieke harde Kretense kaas die normaliter van schapenmelk. Het is rijk en vol van boter. Het kan zo gegeten worden, met crackers of brood of verwerkt worden in andere gerechten.

4. Gamopilafo

Gamopilafo betekent “rijst van de bruiloft”. De maaltijd wordt bij bruiloften en traditionele evenementen geserveerd in Griekenland, maar tegenwoordig vind je het ook in restaurants. Het bevat vlees en gevogelte wat uren gesudderd heeft, met rijst die gekookt is met boter en citroen. Op Kreta gebruikt men het liefst de lokale produkten zoals geit en lam.

5. Raki

Een lokaal alcoholische drank, dat is Raki. Het wordt op Kreta meestal na een maaltijd geserveerd, van het huis. In de herfst wordt het gemaakt nadat de druiven geplukt zijn. Het is eigenlijk een bijprodukt van het wijnproces. Nadat de druiven geperst zijn en het sap begint te fermenteren blijf je over met veel “afval”. Om verspilling tegen te gaan worden de overblijfselen van velletjes, takjes etc meestal zo’n zes weken opgeslagen voordat het gedistilleerd wordt. Nu heb je Raki!

Zoals je ziet wordt de innerlijke mens in Griekenland niet vergeten. Sterker nog, eten is een groot feest!

Welk gerecht vind jij het lekkerst?

Please follow and like us:

One thought on “Kreta Culinair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *